Autor: CroExpress/Ina Vukić



Krunica Hrvata svega svijeta




Prošle subote, 2. svibnja, u 14.00 sati prema zagrebačkom vremenu Hrvati i Hrvatice diljem svijeta – iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, iz iseljeništva – spojili su se u istom trenu internetskom mrežom po peti put po redu u molitvi. Molila se krunica za obnovu potresom nastradalom Zagrebu, molilo se za oboljele coronavirusom, molilo se za naš raseljeni narod, za obnovu naše katoličke vjere.

Poziv Hrvatima na zajedničku molitvu krunice subotom koji je uputio Hrvatima i Hrvaticama Pater Ike Mandurić iz Osijeka odjeknuo je u tisuće i tisuće domova: u Hrvatskoj, po Europi, po Južnoj Africi, po sjevernoj i južnoj Americi, po Australiji, po Novom Zelandu… nema zemalja gdje žive Hrvati da se barem netko nije prijavio i sudjelovao u zajedničkoj molitvi.

Pater Ike zna to dobro organizirati pa su se tako molitelji na ekranima, moleći se zajednički, mogli sresti sa poznatim ličnostima hrvatske zajednice iz cijelog svijeta – kako biskupa i svećenika, tako i kulturnih radnika, športskih djelatnika i izbornika, pa i političkih aktivista i aktivistica naročito za slobodu hrvatskog naroda.

Toplo i dobro raspoloženje po zagovoru Blažene Djevice Marije u ovoj našoj zajedničkoj molitvi stvarno je nešto što vrijedi doživjeti i živjeti; nastaviti se spajati zajedno u našu zajednicu ovim modernim načinom internetskim, koji je najbliži našoj djeci i unucima i koji će sigurno biti jedno od modernih mjesta druženja Hrvata diljem svijeta u budućnosti. 

‘Za vječnu slavu’ zove se Youtube internetski kanal na kojem molimo zajedno svake subote. Zajedno u istim trenucima budni i u molitvi osobito za domovinu Hrvatsku. Bog je crkvu zamislio kao zajednicu vjernika koji redovito mole zajedno. I eto zahvaljujući ovoj inicijativi patera Ike Mandurić, tijekom travnja i svibnja 2020. godine, uslijed krize sa opasnostima i prijetnjama po život koronavirusa dragi nam je Bog ukazao put i način kako stvoriti još jednu njegovu crkvu.

Ova njegova nova crkva u kojoj se mole Hrvati i Hrvatice nema zgrade niti klupa niti oltara niti ispovjedaonice. Ona je jednostavno sagrađena od hrvatskih srdaca spojenih u zajedničkoj molitvi i tako nam donosi sve one najvažnije prednosti koje crkva odnosno zajednička molitva donosi, a to su ljubav, učeništvo i preporod.

Datum objave: 05.05.2020.