PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

21.09.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PROBUDITE SE, LJUDI! VAL ISELJAVANJA VELIK JE PROBLEM Sve manje rođenih, a više umrlih

Foto: D. Škomrlj/novilist.hr

Foto: D. Škomrlj/novilist.hr

'Velik je problem u Sisačkoj biskupiji val iseljavanja koji je zadnjih godina pogodio čitavu Domovinu, a posebno naše krajeve Banovine, Posavine, Pokuplja i Pounja', istaknuo je u u subotu biskup Vlado Košić na jubilarnom, 10. zavjetnom hodočašću vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Autor: CroExpress/Hina

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je biskup Košić predvodio u zajedništvu sa sedamdesetak svećenika iz svih župa biskupije.

Biskup je naglasio da Crkva ne može otvarati nova radna mjesta, niti utjecati da država smanji poreze, a poveća plaće, ali se može brinuti posebno za obitelji.

'U tu svrhu imamo i Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji. Sve više je mladih brakova koji se raspadaju. Stoga treba poboljšati pripravu za brak, poučiti mladence da je to važan životni korak koji se ne može učiniti bez potrebnih uvjeta koje ne smijemo izostaviti ako želimo da katolički brak bude ono što je Isus za njega rekao: Što Bog združi čovjek da ne rastavlja!', rekao je Košić.


Odnos prema djeci pitanje je opstanka


Naglasio je kako je odnos prema djeci, pitanje našeg opstanka, kako je sve manje rođenih, a sve više umrlih, te kako to nije problem samo u Sisačkoj biskupiji, nego i u čitavoj Domovini, ali i u Europi.

'Kao da današnje obitelji sve manje vole djecu, kao da žele živjeti samo za sebe i svoju komociju, nisu spremne na žrtvu. Potičem stoga sve obitelji koje mogu imati djecu da se ne boje prihvaćati brojno potomstvo jer djeca su blagoslov, i za roditelje, i širu obitelj, za župu, za biskupiju i za čitavu Domovinu', istaknuo je Košić.

Biskup je naveo kako subotnjim hodočašćem započinje proslava 10. godišnjice Sisačke biskupije te je stoga odlučio ovu pastoralnu godinu nazvati Godinom biskupije. Najavio je kako će proslava te obljetnice biti na dan ponovne uspostave, 5. prosinca te kako će tada biti predstavljen 'Šematizam Sisačke biskupije' koji će prikazati trenutno stanje u biskupiji, priopćila je Sisačka biskupija.

18.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.