Autor: CroExpress
Susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je državni posjet Kanadi 13. svibnja.
Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u Veleposlanstvu, kazala je Predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan je od prioriteta njezinog mandata.

Dodala je kako je, kao hrvatska predsjednica, posebno ponosna na Hrvate u Kanadi, koji su se svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu integrirali u društvo u kojem žive. ‘Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta’, istaknula je Predsjednica.

U prigodnom obraćanju Predsjednica je spomenula kako su upravo hrvatski iseljenici bili ‘naša snaga tijekom Domovinskog rata jer ste, ne samo materijalno pomagali svoju, nego ste i svojim zalaganjem i osobnim kontaktima širili istinu o borbi za samostalnost hrvatske države’.
Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića – Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića – Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora, te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Svečanom ceremonijom dočeka i susretom s glavnom upraviteljicom Kanade Julie Payette započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi.
Izvor: Ured predsjednice RH

Datum objave: 13.05.2019.