Kazališni dani u Münchenu su susret hrvatskih kazališnih skupina iz Münchena, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će se održati u zadnjem kvartalu ove godine.

Svaki mjesec u Münchenu se održava sjedna kazališna predstava na hrvatskom jeziku, a Hrvatsko kazalište MASKA iz Münchena je odjel udruge “Matica Hrvatska München e. V.” koja organizira Dane kazališta.

Glavni cilj ove manifestacije je promicanje i očuvanje hrvatske kulture među Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Dani kazališta daju nama i svim sudionicima priliku za razmjenu ideja o svijetu kazališta i planiranje novih projekata. Publici nudimo puno zabave, jer se radi isključivo o komedijskim predstavama”, rečeno je iz Hrvatskog kazališta Maska, koji s ponosom ističu kako su jedina hrvatska kazališna grupa u Münchenu.

Amatersko kazalište vrlo je važno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Gotovo u svakom gradu postoji kazališna skupina.

Kazališni dani u Münchenu - susret hrvatskih kazališnih skupina iz Münchena, Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Uz gotovo 60 tisuća Hrvata u Münchenu i okolici, brojna je publika koja želi čuti i vidjeti predstava na svom materinjem jeziku. To im ponovno daje komadić doma. Može se reći da mi zastupamo najsjevernija lokacija hrvatske kazališne kulture. Na ovaj način ojačamo zajednicu Hrvata u Münchenu.

Predstave će se igrati u tri različita dijela grada. To su Riem, Giesing i Laim. Sudjeluje ukupno oko 15 glumaca.

“Đe ti je pita” bit će prikazan 27. listopada 2023. godine i koprodukcija je MASKA-e i Gradskog kazališta mladih Vitez. Ovo se djelo već nekoliko godina uspješno izvodi u Hrvatskoj, BiH, a 2018. i ovdje u Njemačkoj.

Slijedi premijera predstave “Čistačice” hrvatske kazališne grupe MASKA 25. studenog 2023., a “Taximetar” će biti prikazan 2. prosinca 2023. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik iz Bosne i Hercegovine.

Ovdje vrijedi spomenuti da u zadnjoj predstavi sudjelovaju dva profesionalna glumca iz Bosne i Hercegovine. Ulaznice se mogu kupiti OVDJE:

Moguće je kupiti kombinirane ulaznice koje vam omogućuju da sve tri predstave posjetite po sniženoj cijeni. Broj ovih kombiniranih ulaznica je ograničen.

– Najveća nam je želja da se svake godine organizira “kazališni festival” za glumce amatere različitih nacionalnosti i iz različitih gradova i država. München nudi savršene pozornice za to. Kazalište spaja ljude. Želimo prikazati kazališnu umjetnost koja ne poznaje granice; poručili su organizatori.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.10.2023.