Klub Hrvata iz Paragvaja – “Ujedinjeni snagom krvi”, obilježio je 30. svibnja drugu godišnjicu svog osnutka. Članovi su ponosni na svoje hrvatsko podrijetlo.

– Postoji fraza koja kaže: “kad god se suočimo s velikim borbama, to su znakovi velikih pobjeda”. I da, svi se borimo protiv ovog zla koje je zavladalo svijetom. No, osvrnimo se unatrag, kažu da moći uživati u sjećanjima na život znači živjeti dva puta. I pada mi na pamet ogroman popis događaja kiji su zakazani tijekom cijele godine, nekih sastanaka za njihovu organizaciju, mnogo zadataka za podjelu, nekoliko zadataka za izvršenje – kazala je potpredsjednica Kluba Hrvata iz Paragvaja Liz Yakisich.

30. svibnja 2019. osnovan je Klub Hrvata iz Paragvaja.

– Prošle su dvije godine od tog datuma, kada je skupina hrvatskih potomaka odlučila krenuti novim pravcem, otirući put uistinu ispravnoj, transparentnoj, iskrenoj predanosti našoj kockastoj zastavi, bez ikakvog dodatnog interesa. I osnovao je Klub Hrvata iz Paragvaja – ujedinjeni snagom krvi.

Rujan 2019. vraćam se na ciklus kratkometražnih filmova koji je pokrenuo Klub Hrvata iz Paragvaja pod nazivom “Poznavanje Hrvatske i ispijanje kave”. Bila je to serija projekcija kratkometražnih filmova iz svih hrvatskih gradova s osvrtom na glavne atrakcije koje okružuju svako mjesto. Započeli smo prvi susret obilazeći 5 gradova: Zagreb, Split, Rijeku, Osijek i Zadar, uživajući u ukusnoj kavi – kaže odvjetnica Liz Yakisich.

Potpredsjednica institucije napominje da su hrvatske tradicije uvijek bile prisutne na njihovim sastancima: – Dekoracija je uvijek bila vrlo važna u događajima našeg kluba, zastave Hrvatske i Paragvaja morale su biti prisutne. Kockasti stolnjak nije mogao nedostajati. Morali smo pripremiti prikladne suvenire, obaviti zvučnu provjeru opreme kako bi sve bilo savršeno, naručite zakusku, tradicionalnu kavu, vrećice kokica i pića koje ćemo podijeliti na našem susretu.

– Kakvi ugodni trenuci tih sastanaka na kojima je sve bilo smijeh, prijateljstvo i jedinstveno ozračje, naša suština, naša krv, gdje je Hrvatska bila jedini protagonist. Lijepi trenuci urezani u naše sjećanje i u naša srca – ističe paragvajska pravnica hrvatskog podrijetla.

– Proslavili smo Dan državnosti Republike Hrvatske, a istovremeno smo obilježili i drugu godišnjicu Kluba Hrvata iz Paragvaja. Ali ove smo se godine morali svečano obući i nazdraviti iz svojih domova. I nastavljamo podržavati ono što uvijek ističemo: prije dvije godine sklopili smo savez i prisegu našim precima. Obećali smo da ćemo ih počastiti i uzvisiti svu tu hrabrost, snagu, postojanost i neustrašivost. Naš klub ima velike izazove i suočavamo se s njima snagom i predanošću da bdimo i štitimo našu hrvatsku bit. I dalje ćemo to činiti za njih i za našu krvnu baštinu, ponosni na svoju najvišu nagrade: što smo hrvatskog podrijetla. Sretna druga godišnjica Klubu Hrvata iz Paragvaja – zaključuje odvjetnica Liz Yakisich, potpredsjednica Kluba Hrvata iz Paragvaja.

Dan državnosti Republike Hrvatske podudara se s drugom obljetnicom Kluba Hrvata iz Paragvaja. Živjela Hrvatska – poručuje Mario Kriskovich, predsjednik Kluba Hrvata iz Paragvaja.


Izvor: glashrvatske


Autor: CroExpress Datum objave: 15.06.2021.