Stožer je, nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena “u narančasto čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako se pripremaju se nove mjere, koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja. Navedene informacije doznaje od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite

Nije rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, ali najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Stožer je, nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena “u narančasto čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

U Hrvatsku će, kako očekuju, ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva stoga je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen. Ono što stožer planira jest pokušati spriječiti pojavu velikih žarišta, kako ne bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih, predstavlja dodatan strah. Može se očekivati kako će porasti broj novozaraženih s ukidanjem epidemioloških mjera.

Ako se nisu testirali britanski turisti više neće moći prijeći granicu, ili preboljeli covid, te će se uvesti obaveza testiranja i za cijepljene, piše Jutarnji.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.07.2021.