Hrvatska katolička misija u Londonu i njezin voditelj fra Ljubomir Šimunović bili su 27. i 28. lipnja 2022. domaćini Godišnjeg skupa hrvatskih svećenika koji djeluju u pastoralnom području Zapadna Europa.

Na skupu su, uz domaćina i delegata Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu fra Ljubomira Šimunovića, sudjelovali: fra Tomo Anđić, voditelj HKM Bruxelles , fra Mišo Sirovina, voditelj HKM Rotterdam, vlč. David Ryan, voditelj HKM Luksemburg, vlč. Josip Levaković, voditelj HKM Dublin, vlč. Luka Poljak, dušobrižnik u HKM Pariz, kao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić.

Prvoga dana skupa svećenici su nakon molitve Večernje razmijenili pastoralna iskustva i međusobno podijelili izazove s kojima se susreću u dušobrižništvu naših iseljenika i njihovih potomaka, a sa zanimanjem su saslušali i kratko izvješće Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je podnio ravnatelj Markić.

Drugoga dana susreta sudionici su nakon slavlja sv. mise hodočastili u Karmel u Aylesfordu gdje ih je primio prior tamošnje karmelske zajednice Fr Francis Kemsley te ih upoznao s poviješću i sadašnjim djelovanjem svetišta koje se nalazi u Nadbiskupiji Southwark.

Hodočašće je nastavljeno pohodom katedrali u Canterburyju, sjedištu Anglikanske Crkve i mjestu mučeništva sv. Tome Kenterberijskog (prema mjestu Canterburyju gdje je u katedrali ubijen sv. Thomas Becket) u 13. stoljeću. Susret je završen vožnjom brodom po Temzi i razgledanjem Londona te bratskom večerom u sjedištu Misije. Ohrabreni i ojačani ovim susretom sudionici su zaključili da svoj sljedeći susret održe u lipnju sljedeće godine u Rotterdamu.


Autor: CroExpress/HKM London Datum objave: 01.07.2022.