“Unatoč upozorenjima i pozivima Centra za socijalnu skrb, nisu došli po dijete, niti su osigurali stambene uvjete za njegov povratak u Njemačku”, navode tužitelji.

Jednoj ženi i muškarcu na um je pala nevjerojatna ideja. Poslali su svoje 13-godišnje dijete da samo putuje autobusom iz Njemačke u Hrvatsku. Slučaj je to koji prenosi danica.hr. Kako navode 40-godišnja žena 42-godiišnji muškarac optuženi su da su svoje maloljetno dijete poslali djedu i baki kod Pakraca i prestali se brinuti o njemu. Za njih tužitelji traže godinu dana bezuvjetnog zatvora, piše danica.hr.

Roditelji su, prema optužnici, su od kolovoza 2019. do rujna 2020. godine kao roditelji na širem pakračkom području zanemarili vlastito dijete (13) koje su autobusom poslali iz Njemačke u Hrvatsku kod djeda i bake, nakon čega su svu brigu o djetetu prepustili djedu svjesni da se on zbog svoje starosti neće moći adekvatno brinuti o djetetu.

“Dijete je učestalo izlazilo u noćnim satima te uzimalo djedov novac bez dozvole. Unatoč upozorenjima i pozivima Centra za socijalnu skrb, nisu došli po dijete, niti su osigurali stambene uvjete za njegov povratak u Njemačku. Dijete im je zbog toga oduzeto”, navode tužitelji.

Majka je tijekom istrage navela da dijete nije htjelo ići u u školu u Njemačku pa je dobivala kazne. Dječak je navodno upao u loše društvo te je svako jutro redovno odlazio od kuće, a ona je mislila da ide u školu. U Centru za socijalnu skrb majci su rekli da je za dječaka najbolje da se malo smiri i ode u Hrvatsku na praznike.

“Imao je 13 godina, poslala sam ga samog autobusom jer je to u Njemačkoj normalno i on je već tako dolazio. Moj novi partner, osim toga, nije htio da dijete živi s nama, a stan u Njemačkoj je na njega”, ispričala je žena.

Tijekom istrage njezin bivši suprug branio se šutnjom i nije želio iznositi obranu. Dijete je pak svjedočilo kako je očuh u Njemačkoj izlazio i pio, pa su se majka i on svađali.

 “Očuh je počeo tući mamu, ja sam je branio, pa je i mene tukao. Onda sam otišao kod prijatelja, a majka bi me ujutro puštala u stan kada je očuh bio na poslu. Bio sam kasnije i kod tate u Hrvatskoj, ali on ima mali stan i novu ženu s kojom čeka dijete pa nisam mogao ostati”, ispričao je dječak.

Roditelji se tereti da su grubo zanemarili svoju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta. A optuženi su za kazneno djelo povrede djetetovih prava.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.10.2021.