PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Svijet

BROJ MRTVIH U NAPADIMA NA CRKVE I LUKSUZNE HOTELE Na Šri Lanki porastao na 290

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Među poginulima je najmanje 35 stranaca, državljana Kine, Nizozemske, Portugala, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Autor: Hina/CroExpress

Broj mrtvih u napadima na crkve i na luksuzne hotele na Šri Lanki porastao je na 290 i broj ranjenih na petstotinjak a vlasti su u ponedjeljak ujutro objavile da ukidaju policijski sat uveden na čitavom otoku, javljaju agencije. Broj mrtvih koji se tijekom noći zaustavio na 207, porastao je u ponedjeljak na 290 a broj ranjenih na petstotinjak, javlja Reuters.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera nije htio reći koliko je žrtava bilo u kojoj crkvi i hotelu gdje su se u nedjelju dogodili napadi, prvo veće krvoproliće nakon građanskog rata prije deset godina.

Izvor u vladi je rekao da je predsjednik Maithripala Sirisena koji je bio u inozemstvu u vrijeme napada, sazvao sjednicu nacionalnog sigurnosnog vijeća u ponedjeljak ujutro. Premijer Ranil Wickremesinghe će sudjelovati na sastanku, rekao je izvor.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je policija izvijestila da je uhitila trinaest osoba koje pripadaju istoj radikalnoj skupini, javlja AFP.

Ravnatelj nacionalne policije Pujuth Jayasundara je prije desetak dana objavio upozorenje nakon informacije ‘strane obavještajne agencije’ da islamistički pokret NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planira izvesti ‘bombaške napade na velike crkve’ i na indijsko veleposlanstvo u Colombu.

NTJ se pročuo lani po uništavanja budističkih kipova. Među poginulima je najmanje 35 stranaca, državljana Kine, Nizozemske, Portugala, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Indija je potvrdila smrt troje svojih državljana.

Nacionalni savez evangeličkih kršćana na Šri Lanki zabilježio je stotinjak izgreda protiv kršćana na tom otoku, navodi se u izvješću američkog State Departmenta. Lani su vlasti proglasile 12-dnevno izvanredno stanje kako bi se obračunale s muslimanskom pobunom u središtu zemlje.

22.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.