home
Foto: Wikimedia/euranet_plus

Foto: Wikimedia/euranet_plus

HRVATSKA KANDIDIRA Dubravku Šuicu za europsku povjerenicu

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica.

Autor: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković obznanio je u utorak u Opatiji da će europska zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen.

Šuica je nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu počela raditi kao profesorica engleskog i njemačkog jezika u nekoliko škola u svom rodnom Dubrovniku, a 1996. postaje ravnateljica tamošnje gimnazije. Zastupnica u Hrvatskom saboru postaje 2000. te je izabrana u to tijelo u tri mandata, a gradonačelnica Dubrovnika je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament je također izabrana tri puta. U to tijelo ulazi 2013., kad i Hrvatska u Europsku uniju, pa je ponovno izabrana 2014. i ove godine. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Odlaskom Šuice u Europsku komisiju HDZ-u se oslobodit će se jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje će doći iduća na izbornoj listi HDZ-a, bivša glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Kandidate koje predloži nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a. Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

24.08.2019.

Br. pregleda: 1527

© CroExpress 2020.