home
Foto: Petra Sipina

Foto: Petra Sipina

(FOTO) NIN Deseti Europski dan prebrojavanja ptica, djeca uživala na poljima Solane Nin

U Ninskoj laguni utočište je pronašlo 204 vrste ptica.

Autor: Angela Tartaro

Ove je godine po deseti puta Turistička zajednica grada Nina organizirala manifestaciju Obilježavanje europskog dana prebrojavanja ptica i to na poljima Solane Nin.Kišno vrijeme odredilo je početak manifestacije, pa su 
učenici 6. razreda osnovne škole Bartul Kašić iz Zadra u natkrivenom prostoru Muzeja soli saslušali kratko predavanje o ekološkoj proizvodnji soli i flori i fauni na i uz polja soli koje ima je održala Josipa Šalov djelatnica muzeja. Učenici su sa zanimanjem slušali i predavanja o ninskom eko staništu koje je toliko vrijedno za Hrvatsku, Europu i svijet te pticama koje se zadržavaju pri selidbi, zimovalice i one koje su gnjezdarice. Predavanje o tome održali su direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović te iz javne ustanove Natura Jadera čuvar prirode Josip Brajković. 


Foto: Petra Sipina

Djeca su nakon predavanja obišla polja soli i dalekozorima promatrala ptice. Za njih je to bio neopisiv doživljaj.

Kako je poznato Ninska laguna dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama i jedno od malobrojnih močvarnih staništa. Na tako malom prostoru pronalaze se neobična područja koja pripadaju u svjetsku bioraznolikost, a tu je utočište pronašlo 204 vrste ptica. Od ptica močvarica najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar.


Foto: Ivo Pervan


Foto: Marin Stulić

Zbog svoje bioraznolikosti, ali i mnogih drugih sadržaja, Nin je dobio titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti i pogodan je za razvoj ekoloških oblika turizma, a posebno za promatranje ptica, tzv. 'birdwatching'. Baš zbog te titule, Nin razvija održive oblike turizma, te već 10 godina razvija program promatranja ptica koji je u zapadnoj Europi jako popularan. Povodom toga, Turistička zajednica grada Nina 2018. izdala je na hrvatskom i engleskom jeziku prospekt 'Nin, promatranje ptica- birdwatching', a realizirala je dva filma pod nazivima 'Birdwatching Nin 2018'. (filmove možete pogledati na kraju članka).

U organizaciji Turističke zajednice grada Nina, u suradnji sa Solanom Nin te Javnom ustanovom Natura Jadera u popodnevnim satima na razgledavanje solane i njezinih ptica došli su mnogi znatiželjnici, zaljubljenici u prirodu te neki iznajmljivači. Svima su bili osigurani dalekozori za promatranje ptica, a popodnevno sunce i svjež zrak privukli su ih na polja soli gdje su doživjeli potpuno novi na svoj način osebujni svijet. Mnogi su se čudili kako se pomoću dalekozora može vidjeti tako veliki broj raznih vrsta ptica koje se najvećim dijelom zadržavaju na južnom predjelu solane. Upravo na tom dijelu su bazeni koji se ne koriste za proizvodnju soli pa je poznato ornitološko područje privlačno promatračima ptica koji već sada pojedinačno ili organizirano tijekom čitave godine dolaze promatrati ptice na područje Ninskog zaljeva.


Foto: Boris KačanFoto: Boris Kačan

Inače se prebrojavanje ptica radi tijekom siječnja i veljače na poljima solane i lokalitetu trščaka na blatu uz Kraljičinu plažu te u ostalim mjesecima kada su selidbe ptica bilo u dolasku ili u odlasku prema toplijim krajevima. Sve popularniji birdwatching pravi je način produženja sezone u ovoj mediteranskoj laguni, bogatoj životom pa su tako 2016. i 2017. godine svoj smještaj našli i plamenci, a tko zna koji će još pernati posjetitelji odabrati Nin za svoju destinaciju.


Foto: Ivan Stulić

Panorama Nin, autor Velid JakupovićPatke, autor Boris KačanBijela čaplja, autor Ivo Pervan

Pogledajte cijelu galeriju

04.10.2019.

Br. pregleda: 1486

© CroExpress 2020.