home
Foto: Facebook/Milorad Pupovac

Foto: Facebook/Milorad Pupovac

PUPOVAC Traži da brigu o Runjaninovu grobu preuzme hrvatska država, naknadu od 10-ak eura godišnje plaćaju zagrebački profesor i član SDP-a Šandor Dembitz i novosadski odvjetnik Branislav Bulić

Pokopan u Novom Sadu.

Autor: CroExpress/Hina

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) zauzeo se u srijedu da brigu o grobnom mjestu Josifa Runjanina, koji je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina' kao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država. 

Ne vidim zašto Republika Hrvatska ili konzulat u Subotici ili veleposlanstvo u Beogradu ili Ministarstvo kulture ne bi preuzeli brigu o tom grobnom mjestu u Novom Sadu, taj čovjek je to zaslužio, rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru. Naveo je pritom kako sada naknadu od 10-ak eura godišnje plaćaju zagrebački profesor i član SDP-a Šandor Dembitz i novosadski odvjetnik Branislav Bulić. Iznos naknade je simboličan, ali simbolika nebrige o tom grobu nije tako mala, istaknuo je Pupovac, koji podsjeća da je Runjanin bio Srbin rođen u Vinkovcima, a umro u Novom Sadu. Također je pozvao Ministarstvo kulture da završi postupak otkupa imovine i počine uređivanje Muzeja državne himne u Glini.

Vlada je na poticaj pripadnika srpske zajednice obnovila kuću u kojoj je praizvedena hrvatska himna, tzv. Pelešovu kuću u Glini, označena je kao mjesto državne himne i to je sve, nismo je pretvorili u Muzej državne himne, rekao je Pupovac.

16.10.2019.

Br. pregleda: 1533

© CroExpress 2020.