home
Sydney (foto: Pixabay)

Sydney (foto: Pixabay)

AUSTRALIJA SMANJUJE BROJ USELJENIKA Neki koji dođu neće smjeti u najveće gradove

Gradovi u koje neće smjeti inicijalno dolaziti su Melbourne, Perth, Sydney i Gold Coast.

Autor: Hina/CroExpress

Australija je u srijedu odlučila smanjiti broj useljenika koje godišnje primi za gotovo 15 posto, a ujedno je zabranila i dijelu novopridošlih stanovnika da prve tri godine po dolasku žive u najvećim gradovima.

Premijer Scott Morrison, koji stoji vrlo loše u anketama ususret saveznim izborima u svibnju, nada se da će ovim potezom umanjiti frustracije građana ogorčenih cijenama stanova i kuća te zagušenje gradova, što mnogi vide kao posljedicu rasta broja stanovnika.

- Ovo je praktičan problem koji Australci žele riješiti, rekao je Morrison novinarima u Canberri, glavnom gradu Australije, nakon što je najavio da će se godišnji broj useljenika od 1. srpnja smanjiti na oko 160.000 ljudi, sa sadašnjih 190.000. Ta će mjera biti na snazi sljedeće četiri godine.

Morrison je uveo i novu kategoriju viza s kojom će 23.000 kvalificiranih radnika koji mogu doći živjeti i raditi u Australiji morati boraviti najmanje tri godine u ruralnim područjima prije nego se budu mogli kvalificirati za stalno boravište.

Gradovi u koje neće smjeti inicijalno dolaziti su Melbourne, Perth, Sydney i Gold Coast gdje je infrastruktura zagušena, pojasnio je ministar za migracije David Coleman.

20.03.2019.

Br. pregleda: 1838

© CroExpress 2020.